ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ UNESCO (ASPnet)
Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) Κύπρου
Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου έχει ενταχθεί από το 2019 στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου.
Ο θεσμός του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) δημιουργήθηκε το 1953, αποσκοπώντας στην ενθάρρυνση της επικοινωνίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες των κρατών μελών του Οργανισμού, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικότερα οι στόχοι της UNESCO στους νέους. Στο παγκόσμιο αυτό Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 10 000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 181 χώρες.
Το Δίκτυο δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-70, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ομάδα του Περιφερειακού Γυμνασίου Ξυλοτύμπου, που ανέλαβε να μελετήσει και να υλοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο των εταιρικών σχολείων ASPnet-UNESCO, κατά τη φετινή σχολική χρονιά απαρτίζεται από 23 μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης και δύο φιλολόγους, την Άντρη Νικολάου και τον Μάριο Παπαεπιφανίου. Υπεύθυνη Βοηθός είναι η Ελένη Κωμοδρόμου-Γεράνη.
Πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι στις 02 Φεβρουαρίου. Η ομάδα ανέπτυξε το σκεπτικό και τον σκοπό της, που φέρει τον τίτλο «Διαμορφώνοντας ταυτότητα στην πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου μέσα από τις τέχνες».
Στην Ενδοσχολική μας Δράση στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου στοχεύσαμε στη μελέτη της συγκεκριμένης πτυχής:
«Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Δημιουργία»
- Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με δύο μορφές παραδοσιακών τεχνών (τη χαρακτική και τη δημιουργία υφαντών από κουκούλια μεταξοσκώληκων).
- Συζητήσαμε πώς οι παραδοσιακές αυτές μορφές τέχνης επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική ταυτότητα.
- Επιπρόσθετα, απώτερός μας στόχος ήταν η ανάδειξη της σημασίας της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
- Στο βιωματικό εργαστήρι που διοργανώσαμε, δημιουργήσαμε έργα τέχνης που συνδυάζουν παραδοσιακά κυπριακά στοιχεία με σύγχρονη δημιουργία, αναδεικνύοντας την εξέλιξη της κυπριακής ταυτότητας.
- Για την επίτευξη του βιωματικού εργαστηρίου καλέσαμε την κ. Γεωργία Κασιουρή Πούρου από την Ορμήδεια, τεχνίτρια στην κατασκευή υφαντών με κουκούλια μεταξοσκώληκων. Πολύτιμη επίσης ήταν η βοήθεια της χαράκτριας εκπαιδευτικού κ. Μαριάννας Τσαγγαρού, καθηγήτρια Τέχνης.
Συμμετείχαν οι πιο κάτω μαθητές/τριες:
Αλεξίεβα Γιάνιτσα Βαλερίεβα, Δημητρίου Μαριάμ, Θεοφάνους Γεωργία, Σενέκκη Φωτεινή, Σπετσιώτης Ιωάννης, Σταύρου Ελένη Γ1, Ανδρέου Άννα, Θεοφάνους Άννα, Κασιουρή Αγγελική, Κεκκουρή Ελένη, Παναγή Μαρίνα, Σουρουλλά Παυλιάνα Γ2, Βοντιτσιάνος Αχιλλέας, Εγκωμίτης Κυριάκος, Ιωσήφ Ιωάννα Μαρία, Προτσιούκ Γεωργίου Φλαβιάνα, Στέλιου Αντώνης Γ3, Γεωργίου Ανδριανή, Γκολφινόπουλος Κωνσταντίνος, Κούλενδρος Πέτρος, Σταθάς Γιάννης, Χαραλάμπους Στέλιος Γ4